Матеріали Державного архіву Одеської області про діяльність іноземних консульств у Одесі в ХІХ - на початку ХХ століть - Білоусова, Л. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки, 2015)
У статті висвітлені деякі аспекти діяльності іноземних консульств в Одесі, що знайшли відображення в фондах Державного архіву Одеської області: встановлення міждержавних зв’язків, сприяння розвитку зовнішньої торгівлі, налагодження культурних і особистісних контактів між націями і народами. Особливу увагу приділено одеським купцям та військовим, що виконували консульські обов’язки, таким, як Генеральний консул Неаполя Ф.М. Де Рібас, Генеральний консул Греції І.Г. Вучина, консул США С.І. Раллі, консул Тоскани Ф.І. Родоканакі. В статье освещены некоторые аспекты деятельности иностранных консульств в Одессе, которые нашли отображение в фондах Государственного архива Одесской области: установление межгосударственных связей, содействие развитию внешней торговли, налаживание культурных и личностных контактов между нациями и народами. Особое внимание уделено одесским купцам и военным, которые исполняли консульские обязанности, таким, как Генеральный консул Неаполя Ф.М. Де Рибас, Генеральный консул Греции И.Г. Вучина, консул США С.И. Ралли, консул Тосканы Ф.И. Родоканаки. The article highlights foreign consulates in Odessa, as reflected in the records of the State Archives of Odessa Region. The focus of research is some aspects of their activities towards the establishment of international relations, foreign trade promotion, cultural adjustment and personal contacts between nations and peoples. Special attention is paid to the Odessa merchants and militarymen who performed the consulatic duties, such as Consul General of Naples F.M. De Ribas, Consul General of Greece I.G. Vouchina, USA Consul of the USA S.I. Ralli, Consul of Tuscany F.I. Rodokanaki.