До роздумів щодо тяглості/перервності історії України та значущості/неспроможності українського національного й державницького проектів - Віднянський, С.; Іваненко, О. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки, 2015)
Стаття присвячена актуальним питанням методології історичної
науки в контексті дискусій щодо шляхів інтеграції української історіографії до світового інтелектуального простору. Особливу увагу приділено взаємозв’язку формування історичної свідомості і духовних запитів сучасного українського суспільства. Статья посвящена актуальным вопросам методологии исторической науки
в контексте дискуссий о путях интеграции украинской историографии в
мировое интеллектуальное пространство. Особое внимание уделено взаимосвязи формирования исторического сознания и запросов современного украинского общества. The article is devoted to relevant issues of historical science methodology in the
context of discussions on how to integrate Ukrainian historiography into world
intellectual space. Special attention is paid to the relationship of historical
consciousness formation and demands of contemporary Ukrainian society.