Ідея слов'янської спільності в ідеологемі словацького національного пробудження (30-40-і рр. ХІХ ст.) - Бевзюк, Є. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки, 2015)
Напередодні революції 1848 року західне слов’янство було втягнуте у
загальноєвропейський процес модернізації національної ідеології. Однак,
на тлі процесу самовизначення великих за чисельністю етнічних одиниць
слов’янський духовний ренесанс відрізнявся етнорегіональною специфікою, що яскраво проявилося у пошуку власної національної ідеології.
Становлення та розвиток національної світоглядної системи у словаків
відбувалося в умовах конкуренції імперських, національних і наднаціональних ідей, а також практичного впливу ідеї слов’янської спільності на словацьке середовище. Саме останній аспект став предметом даного
дослідження. Накануне революции 1848 года западные славяне были вовлечены в процесс
модернизации национальной идеологии. Этот процесс характеризовался не
только этнорегиональной спецификой, но также своеобразием становления и
развития национальной идеологии. Формирование и развитие национальной
идеологии у западных славян проходило в условиях конкуренции между разными
имперскими, национальными и наднациональными идеями, а также практического влияния идеи славянской общности на словацкий социум. Именно
последний аспект стал предметом данного исследования. The national and cultural activity of western Slavs at the end of the XVІІІ century —
the beginning of the ХІХ century is one of the most significant periods of European
Slavs from the point of view of ethnicity. The process of Slovak Slavonic revival as a
symbiosis of Enlightenment and romanticism can be regarded as a process of ethnic
modernization that took place at the end of the ХVІІІ–ХІХ centuries. The author
elucidates the specific character of cultural and national development and complete
process of national revival of the Slovak in the specified period.