Славістичні дослідження в Інституті історії України НАН України: основні етапи, напрями і тенденції розвитку - Віднянський, С. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки, 2015)
Розглядаються основні етапи, пріоритетні напрямі і тенденції розвитку славістичних студій в Інтитуті історії України НАН України,
започатковані у 1947 р. створенням відділу загальної історії і історії
слов’ян. Аналізуються внесок провідних істориків-славістів інституту —
Ф.П. Шевченка, В.І. Клокова, І.М. Мельникової, П.М. Калениченка,
П.С. Соханя та інших у становлення й розвиток вітчизняної богемістики, балканістики, болгаристики, полоністики і міжслов’янських взаємин, сучасні проблеми та перспективи історичної славістики. Рассматриваются основные этапы, приоритетные направления и тенденции развития славистических исследований в Институте истории Украины
НАН Украины, начатые в 1947 г. созданием отдела всеобщей истории и
истории славян. Анализируются вклад ведущих историков-славистов института — Ф.П. Шевченка, В.И. Клокова, И.Н. Мельниковой, П.М. Калениченка, П.С. Соханя и других в становление и развитие отечественной богемистики,
балканистики, болгаристики, полонистики и межславянских взаимосвязей, современные проблемы и перспективы исторической славистики. The article stipules on the main stages, priority approaches and development
tendencies of the Slavonic studies in the Institute of History of Ukraine (National
Academy of Sciences of Ukraine) initiated in 1947 by establishment of the Department
of General History and Slavic History, National Academy of Sciences of Ukraine. It is
analyzed the impact of major prominent historians — Slavonic scholars of the
Institute: F. Shevchenko, V. Klokova, І. Melnykova, P. Kalenychenko, P. Sohanya. etc.
in the establishment and development of national Bohemian, Bulgarian and Polish
studies as well as interSlavonic relations, contemporary issues and perspectives of
historic Slavonic studies.