Між музикою і політикою: опери Верді в Україні (ХІХ ст.) - Варварцев, М. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки, 2015)
У статті досліджується історія музичного мистецтва Джузеппе Верді в період перших постановок його опер в Україні у 1845–1898 рр., їх роль у поширенні ідейно-духовної та художньої спадщини італійського Рісорджименто. Висвітлюється вклад артистичних колективів у відтворення вердіївського репертуару на театральних сценах Києва, Одеси, Харкова та інших міст. В статье исследуется история музыкального искусства Джузеппе Верди в период первых постановок опер в Украине в 1845–1898 гг., их роль в распространении идейно-духовного и художественного наследия итальянского Рисорджименто. Раскрывается вклад артистических коллективов в воспроизведение вердиевского репертуара на театральных сценах Киева, Одессы, Харькова и других городов. The history of Giuseppe Verdi opera art in the period of the first performances in 1845–1898 in Ukraine and its role in the popularizing of the Italian Risorgimento ideological and cultural heritage is the subject of analysis of the article. A special attention is paid to the contribution by artistic companies into introducing of Verdian repertoire on the stage of Kyiv, Odessa, Kharkiv and others.