Арктика і Антарктида - два полюси в умовах становлення мультиполярної системи міжнародних відносин - Мартинов, А. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки, 2015)
У статті висвітлюються основні тенденції розвитку конкуренції
світових потуг за контроль над потенціалом використання Арктики та
Антарктиди. Динамічний баланс інтересів, який склався у сучасній
мультиполярній системі міжнародних відносин, нейтралізує конфліктогенний потенціал процесу можливого перегляду міжнародно-правового
статусу Арктики та Антарктики. В статье рассматриваются основные тенденции конкуренции мировых
держав за контроль над потенциалом использования Арктики и Антарктиды.
Динамический баланс интересов, который сформировался в современной многополярной системе международных отношений, нейтрализует конфликтогенный потенциал процесса возможного пересмотра международно-правового
статуса Арктики и Антарктиды. The papers is dedicated to analysis of world powers gaming in order to dominate
the potential of Arctic and Antarctic. Dynamic balance of interests in multipolar
international system neutralizes conflict potential of possible revise of international
legal status of Arctic and Antarctic.