Ментальна мапа Східної Європи в уяві німецької політичної еліти (1990-2014 рр.) - Харлан, Г. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки, 2015)
У статті досліджуються особливості уявлень німецької політичної
еліти щодо східноєвропейського регіону (1990–2014 рр.). Східна Європа
розглядається як політико-географічне поняття, уявлення про яке
зазнало радикальних змін у 2004–2014 рр. під впливом Помаранчевої
революції та подій Євромайдану в Україні. Зазначається, що з підписанням влітку 2014 р. Угоди про асоціацію Україна перетворилася на
геополітичний центр нової Східної Європи, від якого залежить безпека Євросоюзу. В статье исследуются особенности представлений немецкой политической
элиты о восточноевропейском регионе (1990–2014 гг.). Восточная Европа
рассматривается как политико-географическое понятие, представление о
котором значительно изменилось в 2004-2014 гг. под влиянием Оранжевой
революции и событий Евромайдана в Украине. Отмечается, что с подписанием
летом 2014 г. Соглашения об ассоциации Украина превратилась в геополитический центр новой Восточной Европы, от которого зависит безопасность Евросоюза. Тhe paper deals with representing the specificity of Germany political elite about
Eastern European region (1990–2014). The paper refers to the analysis of political
and geographical concept of Eastern Europe. The representation of this concept has
been transformed in 2004–2014 influenced by the Orange Revolution and Euromaidan
in Ukraine. After signing of the Association Agreement in summer 2014 Ukraine has
become a geopolitical center of new Eastern Europe on which depends the European
security.