Історичний світогляд і методологічні аспекти взаємозв'язку історії та політики - Горенко, О. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки, 2015)
Стаття присвячена актуальним практичним і методологічним
проблемам взаємозв’язку історії та політики в контексті осмислення
базових комунікативних підстав професійного історіописання. Оцінюються перспективи посилення соціальної відповідальності історичної
науки. Аналізується європейський досвід формування «демократичної
компетентності» громадян і можливості впливу історичної науки на
розвиток загальної політичної культури. Статья посвящена актуальным практическим и методологическим проблемам взаимосвязи истории и политики в контексте осмысления базовых
коммуникативных оснований профессионального историописания. Оцениваются перспективы усиления социальной ответственности исторической науки. Анализируется европейский опыт формирования «демократической компетенции» граждан и возможности влияния исторической науки на развитие политической культуры. The article deals with topical practical and methodological problems of interacting
history and politics with a purpose to understand communicative basis of professional
historiography, to realize the perspectives of enhancing social responsibility of
historical science and to study European experience in shaping «democratic
competence». The possibility of historical science to influence the development of
political culture is also analysed here.