Орієнталізм і постколоніальний дискурс у контексті "постмодерністського виклику" - Троян, С. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки, 2015)
У статті проаналізовано основні положення орієнталізму і постколоніалізму. Розкрито головні риси постколоніальної теорії та її особливості. Засновником постколоніальних студій був американський інтелектуал Едвард Саїд. Основні положення теорії відображені в книзі «Орієнталізм». Поняття «орієнталізм» він вважає світоглядом, способом мислення, системою поглядів європейців на світ і суспільства, які раніше перебували у сфері колоніального впливу європейських державметрополій. Теорія постколоніальних студій знайшла розвиток у книзі Е. Саїда «Культура й імперіалізм». На Заході вона асоціюється насамперед з сучасними підходами до аналізу проблем расизму й заморських завоювань. Постколоніальні студії становлять науковий інтерес також і з точки зору загального дослідницького підходу в межах постмодернізму. В статье проанализированы основные положения ориентализма и постколониализма. Раскрыты главные черты постколониальной теории и ее особенности. Основателем постколониальных исследований был американский интеллектуал Эдвард Саид. Основные положения теории нашли отражение в книге «Ориентализм». Понятие «ориентализм» он считает мировоззрением, образом, системой взглядов европейцев на мир и общества, которые ранее находились в сфере колониального влияния европейских государств-метрополий. Теория постколониальных исследований нашла развитие в книге Э. Саида «Культура и империализм». На Западе она ассоциируется, прежде всего, с современными подходами к анализу проблем расизма и заморских завоеваний. Постколониальные исследования представляют научный интерес также и с точки зрения общего исследовательского подхода в пределах постмодернизма. The substantive provisions of orientalism and post-colonialism are analysed in the article. The main lines of post-colonial theory and her feature are exposed. The founder of postcolonial theory was American Edward Said. Its main provisions are reflected in the book «Orientalism». The concept of «Orientalism» he says European worldview, a way of thinking and belief systems of the world and societies, who have been in the field of European colonial influence of the metropolis. The theory of postcolonial studies is elaborated in the book E. Said «Culture and Imperialism». In the West, it is primarily associated with modern approaches to the analysis of the problems of racism and overseas conquests. Postcolonial studies are of scientific interest and also in terms of overall research approach within postmodernism.