Генерація шуму турбулентною течією біля краю жорсткої півплощини - Борисюк, А.О. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Розроблено новий аналiтичний метод знаходження поля шуму, яке генерується турбулентною течiєю бiля краю жорсткої пiвплощини. У цьому методi поле шуму визначається через пульсацiї тиску (а не через напруження Лайтхiла). Це дає можливiсть використовувати для пульсацiй тиску вже вiдому з наукової лiтератури iнформацiю, а вiдтак iстотно заощаджувати час при проведеннi вiдповiдних чисельних розрахункiв. A new analytical method is developed to predict the noise field generated by a turbulent flow near the edge of a rigid half-plane. In this method, the noise field is determined in terms of pressure fluctuations (rather than Lighthill’s stresses). It allows one to use the information, which is already available in the scientific literature, for the pressure and hence to save much time in making the corresponding numerical calculations.