Про два механізми руйнування композитного матеріалу, слабкоармованого короткими волокнами поблизу вільної поверхні - Декрет, В.А. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Виконано дослiдження напружено-деформованого стану композитного матерiалу, слабкоармованого короткими волокнами поблизу вiльної плоскої граничної поверхнi. Встановлено, що в даному процесi поблизу поверхнi виникає несиметричний докритичний напружено-деформований стан, який призводить до початкового викривлення волокна, що може призвести до руйнування композита. Наведено результати розрахункiв та зроблено висновок, що при дослiдженнi нестiйкостi композитного матерiалу, слабкоармованого короткими волокнами поблизу вiльної поверхнi, пiд дiєю стискуючого навантаження, направленого вздовж волокон, необхiдно виконувати аналiз сумiсної дiї кiлькох явищ (механiзмiв), що мають мiсце в зазначеному процесi та можуть привести до руйнування композита. A stress-strain state of a composite material weakly reinforced by short fibers near the surface at a longitudinal compression is investigated. It is established that the arising asymmetric stress-strain state results in the initial curvature of fibers and can cause the destruction of a composite. A conclusion is done that it is necessary to analyze the joint action of a few phenomena (mechanisms) which can result in the destruction of the composite.