Україна – Польща: ґенеза стратегічного партнерства крізь призму президентського чинника - Чорна, Н. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки, 2016)
У двадцять п’яту річницю Незалежності України, даючи оцінку державотворчим процесам, пов’язаним, у тому числі, з утвердженням України як суб’єкта міжнародних відносин, привертають увагу її відносини з Польщею, зусиллями якої успіхи нашої держави суттєво примножені. Увагу зосереджено на становленні між Україною та Республікою Польща взаємин стратегічного партнерства, їхньому розвитку впродовж майже двадцятирічного періоду. Стаття підготовлена на новітніх теоретико-методологічних засадах із застосуванням відповідного понятійно-категоріального інструментарію. Міждисциплінарний характер дослідження погоджений з інтеграційними процесами в сучасній українській гуманітаристиці. Висвітлено концептуальні засади українсько-польських відносин. Означено передумови їх ґенези на рівень стратегічного партнерства. Обґрунтовуючи зумовленість взаємин сторін президентським чинником, з урахуванням зміни в кожній із держав президентської влади, в українсько-польських відносинах означено окремі етапи й охарактеризовано їх. Здійснено спробу виявити специфіку міждержавних відносин періодів президенства Л. Кучми — А. Кваснєвського, В. Ющенка — Л. Качинського, В. Януковича — Б. Коморовського та дати кожному з них виважену оцінку, а також спрогнозувати зміст і спрямованість співробітництва між двома державами періоду президентства П. Порошенка — А. Дуди. У висновках зроблено порівняльний аналіз українського та польського підходів до розбудови між двома державами взаємин стратегічного партнерства. In view of the twenty-fifth anniversary of Ukraine’s independence, assessing the state-building processes, including the assertion of the state as a subject of international relations, attention is drawn to Ukraine’s relations with Poland, the efforts of which have substantially increased the advances of our state. The attention is focused on the development of strategic partnership relations between Ukraine and Poland as well as their progress over almost twenty years. The article was drawn on a novel theoretical and methodological basis using appropriate conceptual and categorical tools. The interdisciplinary nature of the study is well agreed with the integration processes in modern Ukrainian humanities. The author highlighted the conceptual basis of Ukrainian-Polish relations; the conditions of their genesis to the level of strategic partnership were determined. Asserting the fact that relationships of the parties are being conditioned by the presidential factor, given the changes in both states presidential power, particular stages in Ukrainian–Polish relations have been defined and characterized. An attempt was made to reveal the specificity of interstate relations during the presidency of L. Kuchma — A. Kwasniewski, V. Yushchenko — L. Kaczynski, V. Yanukovych — B. Komorowski and to attribute each of them a balanced assessment, and to forecast the content and direction of cooperation between the two countries for the period of P. Poroshenko — A. Duda`s presidency. The findings are inclusive of the comparative analysis of Ukrainian and Polish approaches to the development of relations of strategic partnership between the two countries.