Україна та арабські держави Леванту (Сирія, Ліван, Йорданія): передумови та обставини встановлення дипломатичних відносин - Гергель, Ю. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки, 2016)
У статті висвітлюються передумови й обставини встановлення
дипломатичних відносин та обміну дипломатичними місіями між Україною й арабськими державами Леванту (Сирія, Ліван, Йорданія).
Характеризуючи зусилля молодої незалежної Української держави, спрямовані на розбудову відносин із зазначеними країнами, автор розкриває
як об’єктивні, так і суб’єктивні причини досить тривалого періоду
оформлення дипломатичної присутності держав Леванту в Україні.
Водночас, на основі аналізу широкого кола вперше запроваджених до
наукового обігу архівних матеріалів посольств України в зазначених
країнах, авторові вдалося розкрити непрості умови, в яких доводилося
працювати українським дипломатам, охарактеризувати процес відкриття дипустанов, невдачі української дипломатії й офіційну позицію лідерів держав Леванту стосовно незалежної України на той період. Попри
наявність значної кількості публікацій щодо близькосхідної політики
нашої держави та її перспектив, у статті вперше розкрито історію
становлення двосторонніх відносин України з державами Леванту саме
від моменту проголошення незалежності нашої держави. The article sheds the light on preconditions and circumstances of the
establishment of diplomatic relations and the exchange of diplomatic missions
between Ukraine and the Arab states of the Levant (Syria, Lebanon, Jordan).
Characterizing the efforts of the young independent Ukrainian state, aimed at
building relations with these countries, the author discovers both objective and
subjective reasons of protracted establishment of the Levant states’ diplomatic
presence in Ukraine. At the same time, using a wide range of first published
sources from Ukraine embassies in these countries, the author shows difficult
conditions of the Ukrainian diplomats work, describes the process of opening
diplomatic missions, defines the failures of Ukrainian diplomacy and the
Levant leaders’ official position toward Ukraine at that time. Despite a large
number of publications on the Ukrainian Middle East policy and its perspectives,
this article for the first time shows the history of formation of bilateral
relations between Ukraine and the Levant states from the very beginning —
the declaration of the Ukrainian independence.