Гигантское поглощение света на позитронных и электронных состояниях в квазинульмерных системах - Шпак, А.П.; Покутний, С.И.; Уваров, В.Н.; Покутний, М.С. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
У рамках дипольного наближення показано, що сили осциляторiв переходiв, а також дипольнi моменти переходiв для одночастинних позитронних та електронних станiв, якi виникають в сферичних нанопорах металiв i напiвпровiдникiв, набувають великих значень, що iстотно перевищують типовi значення вiдповiдних величин для металiв та напiвпровiдникiв. Встановлено, що гiгантськi значення перерiзу поглинання свiтла в таких наносистемах дають можливiсть використовувати їх як сильно поглинаючi наноматерiали. A theory for the interaction of an electromagnetic field with one-particle quantum-confined states of a positron and an electron in spherical nanovoids of metals and semiconductors is developed. In the dipole approximation, it is shown that the oscillator strengths and dipole moments for the transitions involving one-particle states in nanovoids are rather large, exceeding the corresponding typical parameters of bulk metal and semiconductor materials. It is established that giant optical absorption cross sections in the quasi-zero-dimensional systems make it possible to use the nanosystems as new efficient absorbing nanomaterials.