Просвітницька діяльність поляків у Київській губернії на початку ХХ ст. - Іваненко, О. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки, 2016)
Статтю присвячено культурно-освітньому життю поляків у Київській губернії на початку ХХ ст.: діяльності польських шкіл, преси,
театру, громадських організацій у контексті збереження національних
традицій. Основою джерельної бази дослідження є вперше запроваджені
до наукового обігу документи фонду «Канцелярія Київського цивільного
губернатора» (ф. 2) Державного архіву Київської області. Особливу
увагу приділено вивченню київської періодичної преси, зокрема газет
«Dziennik Kijowski», «Głos Kijowski», «Goniec Kijowski», «Киевская мысль».
Студіювання внеску поляків у культурно-освітній розвиток Київської
губернії сприяє науково-теоретичному осмисленню специфіки польського
національно-визвольного руху в Російській імперії, значення «польського
питання» в російській державній політиці, процесів взаємодії національних спільнот, міжкультурної комунікації, зрештою — з’ясуванню
впливу поляків на національно-політичні процеси, модернізацію суспільних
інститутів, становлення громадянського суспільства. Аналіз етнонаціонального чинника політичного процесу й міждержавних відносин набуває
особливої актуальності в контексті всебічного дослідження громадськополітичного розвитку Російської імперії на початку ХХ ст. та міжнародних протиріч напередодні Першої світової війни. The article deals with cultural and educational life of the Poles in Kyiv
governorate in the early twentieth century: activities of Polish schools, press,
theater, public organizations in the context of national traditions preservation.
The documents of fund «Kyiv civilian governor’s chancellery» (f. 2) of State
Archive of the Kyiv region, introduced for the first time into scientific
circulation, are the basis of this study. The article focuses оn examining Kyiv
periodical press, including the newspapers «Dziennik Kijowski», «Głos
Kijowski», «Goniec Kijowski», «Kievskaja mysl’». The study of Poles contribution
to Kyiv governorate’s cultural and educational development promotes
understanding of Polish national liberation movement in the Russian Empire,
importance of the «Polish problem» in Russia’s state policy, national communities’
interactions, intercultural communication, lastly — clarification of
Poles influence on national and political processes, modernization of public
institutions, building civil society. Analysis of ethnonational factor in political
process and interstate relations is particularly relevant within the context of a
comprehensive study on social and political development of the Russian
Empire in the early twentieth century and international controversies on the
eve of World War I.