Культурно-освітні процеси в середовищі болгар УСРР (20-ті рр. ХХ ст.) - Грищенко, Ю. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки, 2016)
У статті на основі документальних джерел досліджено процес так званого болгарського культурно-освітнього відродження у контексті впровадженої більшовицькою владою політики коренізації. Зокрема, відтворено процес формування системи болгарських культурно-освітніх закладів — мережі шкіл, технікумів і бібліотек. Особливу увагу приділено закладам політичної просвіти й професійно-технічним осередкам — Преславському педагогічному технікуму та Преславській агрошколі. On the basis of documentary sources the author has studied the process of so-called Bulgarian cultural and educational revival in the context of Bolshevik regime’s indigenization policy. In particular, it is reproduced the formation of the system of Bulgarian cultural and educational institutions — a system of schools, colleges and libraries. Special attention is paid to the institutions of political education and vocational cells — Preslav Teachers College and Preslav agricultural school.