Чеська національна ідея періоду початку революції 1848 – 1849 рр. - Бевзюк, Є. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки, 2016)
Національний рух та подальший розвиток національних орієнтирів у
чехів на початку революції 1848–1849 рр. — одна з найбільш насичених
соціально-політичним змістом сторінок у минулому слов’янських народів
Європи. Актуальним наше дослідження вважаємо тому, що процес
становлення національної ідеології у ХІХ ст., що мав місце у чеському
середовищі, відбувався в умовах поширення національного принципу і
державотворення в більшості європейських країн. Метою дослідження є
висвітлення перебігу, закономірностей і специфіки формування національної парадигми у чехів на початку революції 1848–1849 рр. Об’єктом
вивчення є чеський національний рух, а предметом наукового аналізу —
національна ідеологія, що формувалася під впливом як внутрішніх, так і
зовнішніх факторів. Для досягнення основної мети дослідження автор
вважав за необхідне вирішити низку таких наукових завдань: науково,
логічно, аргументовано і взаємопов’язано викласти специфіку процесу
формування національної ідеології у чехів та розкрити її основні риси.
Варто наголосити, що у чехів національно-патріотичні настрої на
початок революції вже не обмежувалися лише вимогою культурних
реформ, вони поступово трансформувалися до змісту нових політичних і
соціально-економічних ідей. У той самий час, у змісті національної
парадигми чеського національного руху з новою силою актуалізувалася
ідея поміркованості або пасивної опозиційності чеського національного
руху. Загалом чеська національна парадигма являла собою певний мікс
політичних ідей, в якому політичні свободи — демократія, соціальні й
особисті гарантії — посіли дещо другорядне місце, пріоритетною домінантою стала боротьба за національну справедливість з її духовно-культурним принципом, витоки якого можна знайти в мовно-історичній ідеологемі чеського пробудження. National movement and further development of national benchmarks of the
Czech people at the beginning of the revolution of 1848–1849 are one of the
most socio-political contextualized pages in the past of the Slavik peoples in
Europe. The research is considered to be topical since the process of formation
of national ideology in the 19th century, that occured in the Czech environment,
took place in terms of distribution of the national principle and
state formation in the majority of the European countries. The purpose of the
research is to enlighten the course, laws and specifics of formation of the
Czech national paradigm at the beginning of the revolution of 1848–1849. The
object of the study is the Czech National Movement, the subject of scientific
analysis is the national ideology developing under the influence of both
internal and external factors. To achieve the main goal of the research the
author has considered it to be necessary to solve a number of the following
tasks: to scientifically, logically, argumentatively and coherently lay out
specifics of the process of Czech national ideology formation and reveal its
main features. It should be emphasized that by the beginning of the revolution
the Czech national patriotic mood was not limited merely by the demand of the
cultural reforms, it gradually transformed into the context of new political and
socio-economic ideas.
At the same time, in the meaning of national paradigm of the Czech
National Movement the idea of its moderation or passive opposition actualized
drastically. In general Czech national paradigm was a certain mixture of
political ideas, in which political freedom — democracy, social and personal
guarantees — took a somewhat secondary place, the struggle for the national
justice with its moral and cultural principles, beginnings of which can be found
in linguistic and historical ideologeme of the Czech awakening, became
dominant.