Еволюція суспільної думки в Республіці Хорватія щодо європейської інтеграції упродовж 2000-2013 рр. - Боровець, І. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки, 2016)
З метою всебічного дослідження особливостей європейської інтеграції Республіки Хорватія проаналізовано еволюцію суспільної думки
в РХ щодо перспектив її членства в Європейському Союзі. Підтримка
населенням європейського майбутнього країни була одним із головних
чинників, який, поряд із зовнішньополітичними та соціально-економічними заходами, впливав на перебіг усього процесу. Виділено окремі
внутрішньо- і зовнішньополітичні події у Республіці Хорватія, які
безпосередньо впливали на формування та коливання суспільної думки
щодо ЄС. Окремий наголос зроблено на проблемних питаннях, які заважали та уповільнювали поступальний шлях до членства, а також
викликали негативний резонанс у країні, що позначалося на рівні підтримки ЄС з боку хорватського населення. For the purpose of comprehensive studies of the European integration of
the Republic of Croatia the article analyzes evolution of public opinion in
Croatia on the EU-membership prospects. Support of the European future by
the Croatian population was one of the main factors, which, along with the
foreign policy and socio-economic measures, influenced the course of the
entire EU-approaching process. Special attention is given to the specific
internal and foreign policy developments in the Republic of Croatia, which
directly influenced the formation and fluctuations of the public opinion on the
EU. More precise focus is placed on the problematic issues that not only
hindered Croatian progress on the way to the EU-membership, but also caused
a negative response in the country and badly affected the level of the EU
support among the substantial part of the Croatian population.