Зовнішня політика й національна безпека Румунії у контексті агресії Росії проти України - Златін, О. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки, 2016)
Стаття присвячена дослідженню впливу російської агресії проти
України на зовнішню політику і національну безпеку Румунії. Подається
аналіз прийнятої у червні 2015 року Національної стратегії оборони
Румунії, визначені основні загрози й ризики, а також ключові напрями
політики Бухареста задля їх мінімізації і посилення своєї ролі на східному
фланзі НАТО та ЄС і в ареалі регіону Чорного моря. Охарактеризовано
основні зміни й тенденції зовнішньої політики Бухареста й окреслено її
базові елементи, які залишились незмінними, незважаючи на тектонічні
зрушення у європейській архітектурі безпеки, що спостерігаються на
сьогоднішній день. Аналізуються ключові події у відносинах між Румунією та Україною в контексті російської ревізіоністської політики. The article presents research of influence of Russian aggression against
Ukraine on Romanian foreign policy and national security. The author
analyses the National Defense Strategy adopted in June 2015, the basic
threats, risks and key directions of Bucharest policy on minimization of these
threats and risks and consolidation of its role on the East flank of NATO and
EU as well as in the Area of the Black Sea Region. The article defines key
changes and tendencies in Bucharest’ foreign policy and outlines its unchangeable
basic elements in the context of tectonic shifts in the European
security architecture. Apart from that, the paper indicates and analyzes key
events in Romania-Ukraine relations in the shadow of Russian revisionist
policy.