Південнослов’янські сюжети в "Історії русів” - Дзира, І. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки, 2016)
Автор здійснив джерелознавчий та історіографічний аналіз вміщеного до «Історії русів» фактичного матеріалу, котрий висвітлює історію південнослов’янських народів і українсько-південнослов’янські взаємини. Політичне завдання, котре стояло перед автором «Історії русів»,
призвело до появи в південнослов’янських сюжетах свідомого вимислу, що
мав не лише історіософське, а іноді й художнє значення. Через це деякі з
них мають завершену сюжетну форму й наповнені різноманітними
образно-виражальними засобами. До того ж, інформація про південне
слов’янство подається ним виключно крізь призму національної історії. The author of the article carried out a source study and historiographical
analysis of the factual material contained in «Istoriia rusiv» that elucidates the
history of South Slavic peoples and Ukrainian-South Slavic relations. The
political task, confronting the author of «Istoriia rusiv», led to appearance in
the Southslav plots conscious fiction which had not only historiosophical, but
sometimes artistic meaning. Therefore, some of them have a completed plot
form and include romantic figurative-expressive means. Moreover, the
unknown writer provides information on the southern Slavs exclusively in the
light of the national history.