Архівні джерела до історії Угорської революції 1956 року в Україні - Матяш, І. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки, 2017)
У статті здійснено узагальнювальний аналіз документів з історії
Угорської революції 1956 року, що зберігаються в Центральному державному архіві громадських об’єднань України та Галузевому державному архіві Міністерства закордонних справ України. Йдеться, зокрема,
про джерела, що відображають суспільні настрої та реакцію громадян
Української РСР на події в Угорщині, а також висвітлюють заходи
органів влади щодо цілеспрямованого ідеологічного впливу на формування
оцінки населення Угорської революції 1956 року. The article deals with the general analysis of documents on the history of
the 1956 Hungarian Revolution, which are kept in the Central State Archive of
Public Associations of Ukraine and in the Sectoral State Archive of the
Ministry of Foreign Affairs of Ukraine. The author investigates the sources that
reflect the public mood and reaction of the Ukrainian SSR’ citizens to the
events in Hungary, and also cover the authorities’ actions aimed at the
purposeful ideological influence on formation of the general public’s opinion
on the 1956 Hungarian Revolution.