Глибинні флюїди — вагомий чинник постседиментогенного мінералогенезу вуглепородних масивів Донецького та Львівсько-Волинського басейнів України (за матеріалами глибокого буріння) - Наумко, І.М.; Сворень, Й.М.; Зінчук, І.М.; Бучинська, І.В.; Редько, Л.Р.; Сахно, Б.Е.; Шевчук, О.М. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
За парагенезами мiнералiв i типоморфними ознаками мiнералiв, флюїдними включеннями у мiнералах i закритими порами у породах розрiзiв параметричних свердловин глибокого бурiння в Донецькому i Львiвсько-Волинському басейнах було вивчено мiнеральний склад вугленосних товщ та стадiйнiсть постседиментогенних змiн порiд, вiдображену в термобарогеохiмiчнiй зональностi. Особливостi флюїдного режиму постседиментогенного мiнералогенезу на стадiях початкового, глибинного катагенезу та початкового метагенезу визначалися внаслiдок впливу на цi процеси метановодних(вуглеводне-водних) флюїдiв, сформованих пiд дiєю насамперед глибинних чинникiв. Це виокремлює глибиннi флюїди як вагому складову флюїдних постседиментогенних мiнералоутворювальних палеосистем, що функцiонували у вуглепородних масивах. Studies of the mineral parageneses and typomorphic features of minerals, fluid inclusions, and closed pores in rocks of sections of the parametric boreholes of deep drilling in the Donets and Lviv-Volyn coal basins have made it possible to establish the mineral composition of coal-bearing deposits and the staging of post-sedimentary changes of rocks representing the mineral-fluidological zonality. Peculiarities of the fluid regime of postsedimentogenous minerogenesis at the stages of initial and deep katagenesis and initial metagenesis are determined by the influence of methane-aqueous (hydrocarbon-aqueous) fluids formed under the effect, first of all, of deep factors on those processes. This indicates the deep-seated fluids as an important constituent of fluidal postsedimentogenous mineral-forming paleosystems functioned in coal-rock massifs.