Архівні матеріали про радянських військовополонених та пам’ятні знаки в Норвегії - Цвєтков, О. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки, 2017)
Ставиться питання про актуальність проведення міжнародних
пошуків імен загиблих під час Другої світової війни. Надається інформація про архівну справу й архіви Норвегії. Розкривається тема перебування радянських військовополонених у Норвегії упродовж 1941–1945 рр. та проблема пошуків імен загиблих і похованих полонених на цій території. З’ясовуються можливості доступу до електронної бази
даних щодо імен і місць поховання радянських полонених в архівних
центрах Норвегії. Наголошується на гуманітарній ролі норвезьких дослідників у знаходженні імен і місць поховань 9 тисяч радянських військовополонених. The author raises the issue on relevance of international search for the
names of killed persons during the Second World War, as well as provides
information on the archives of Norway. The article deals with the presence of
Soviet prisoners of war in Norway during 1941–1945 and the problem of
searching for the names of the dead and buried prisoners in this territory. The
author analyzes access to the electronic database on the names and places of
burial of Soviet prisoners through the archival centers in Norway. This paper
stresses the humanitarian role of Norwegian researchers in finding names and
burial places of the thousands of Soviet prisoners of war.