Видовой состав и разнообразие гибридных биотипов щиповок рода Cobitis (Cypriniformes, Cobitidae) фауны Украины - Межжерин, С.В.; Павленко, Л.И. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Шляхом цитометрiї i аналiзу алозимної мiнливостi популяцiй щипiвок головних рiчкових басейнiв України iдентифiковано п’ять диплоїдних видiв. Мiж вiддаленими видами (C. melanoleuca i С. taenia, C. elongatoides i C. tanaitica) має мiсце гiбридизацiя з утворенням алодиплоїдiв, мiж близькими (С. taenia, C. tanaitica, С. species-1) — iнтрогресивна гiбридизацiя. Встановлено, що 99% бiотипiв утворилися при гiбридизацiї C. elongatoides, з одного боку, i С. taenia, C. tanaitica, С. species-1, з iншого. З дев’яти можливих триплоїдних бiотипiв iдентифiковано сiм, з 19 тетраплоїдних — дев’ять. Амфiдиплоїди однозначно вiдсутнi. Близько 2% полiплоїдiв є рекомбiнантами. Крiм того, виявленi бiотипи iмовiрно C. aff. melanoleuca — 2 (3) C. tanaitica. Показано, що у водоймах України найбiльш часто зустрiчаються пiвнiчнi бiотипи, що утворилися за участю С. taenia, що пов’язано з їх бiльш високою мiграцiйною здатнiстю в схiдному напрямi порiвняно з пiвденними бiотипами, що в рiзних спiввiдношеннях мiстять геноми C. elongatoides i C. tanaitica. By means of cytometry and analysis of allozyme variability of populations of spine loaches from the main catchment areas of Ukrainian rivers, five diploid species are identified. Between distant species (C. melanoleuca and С. taenia, C. elongatoides and C. tanaitica), allodiploid hybridization occurs, whereas the hybridization is introgressive between closely related species (С. taenia, C. tanaitica, С. species-1). About 99% of the biotypes are established by the hybridization between C. elongatoides, on one side, and С. taenia, C. tanaitica, С. species-1, on the other one. Out of 9 possible triploid biotypes, 7 have been identified, out of 19 tetrapolid — 9. Amphidilpoids are definitely absent. About 2% of polyploid biotypes are recombinant. Besides this, rare biotypes have been revealed supposedly: C. aff. melanoleuca — 2 (3) C. tanaitica. The pattern shows that, in Ukrainian water bodies, dominating are northern biotypes established upon the genome of С. taenia resulting from their more profound migration ability compared to the southern biotypes based upon the genomes of C. elongatoides and C. tanaitica.