Globalization and the Role of the English Language - Todorova, N.; Todorova, A. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки, 2018)
In the framework of the linguistic approach to understanding the impact of
globalization on the humanity, this paper aims to consider the role of the
English language in globalization processes. Given the history of English
becoming the world’s most widely spoken language, the authors consider
possible implications of this fact and overview the current debates and
concerns about the role of English and the state of other world languages
under conditions of globalization. У рамках лінгвістичного підходу до розуміння впливу глобалізації на
людство автори статті розглядають роль англійської мови в процесах
глобалізації, а саме намагаються відповісти на питання, яку роль відіграє мова як засіб міжнародного спілкування в поширенні глобалізаційних процесів у світі; які фактори сприяли розповсюдженню англійської мови
як найуживанішої мови міжнародних відносин; які переваги отримала
при цьому світова спільнота та які ризики необхідно враховувати.
Відповіді на ці питання мають сприяти глибшому розумінню тієї ролі,
яку відіграє наразі англійська мова як одна з робочих мов ЄС, та можливих викликів, з якими стикається Європейська спільнота в умовах
домінування англійської мови у світі.
Дослідження спирається на фундаментальні роботи провідних учених світу, що дає можливість оцінити неоднозначність сучасної наукової думки щодо питання, яке досліджується, і проаналізувати причини
розходжень у думках та суперечок.
Мета та основні питання дослідження зумовили наступну структуру роботи: перша частина висвітлює особливості впливу мови на
глобалізаційні процеси. У другій частині аналізується стан сучасних
англомовних досліджень статусу англійської мови як засобу глобальної
комунікації та формулються передумови глобального домінування англійської мови. Остання частина роботи присвячена дискусіям, які точаться в сучасних наукових колах, щодо провідної ролі англійської мови в глобалізованому світі.
Незважаючи на зростаючу стурбованість учених та політиків, які
вважають розповсюдження англійської мови відповідальним за уніфікацію ідентичності її багатонаціональних користувачів і звинувачують
англомовні держави в мовному імперіалізмі, багато людей сприймають
поширення англійської як позитивну річ, символ успіху, зайнятості, якісної освіти тощо. Поточні дискусії про роль англійської як глобальної мови лише доводять, що вона й надалі може й буде домінувати на
міжнародній арені, проте усвідомленою стає необхідність належного
керівництва, що буде сприяти не тільки глобальному взаєморозумінню,
але й збереженню місцевого розмаїття та національної ідентичності
користувачів англійської мови як мови міжнаціонального спілкування.