Postavenie Rusínskej a Ukrajinskej menšiny na Slovensku v podmienkach Československa (1918–1992) - Gajdoš, M.; Konečný, S. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки, 2018)
Štúdia formou stručnej syntézy prezentuje vývoj v postavení rusínskej a
ukrajinskej menšiny žijúcej na východnom Slovensku v období existencie
Československej republiky. V úvodnej časti autori charakterizujú menšinu a
poukazujú na faktory a okolnosti, ktoré ju spojili s československým štátom.
Historická kontinuita a určité súvislosti s problematikou Podkarpatskej Rusi
priniesli Rusínom na Slovensku v medzivojnovom období isté zvláštnosti v
jednotlivých oblastiach života spoločnosti. Inštitúty demokratického štátu však
využívali v prospech rozvoja životnej a kultúrnej úrovne komunity. Po obnovení
Československa a definitívnom oddelení od väčšiny etnika dochádza v nových
politických podmienkach k umelým zásahom do etnogenézy minority, ktoré
viedli k poklesu jej početnosti a oslabeniu národných atribútov. Po páde
komunistického režimu je rozvoj menšiny limitovaný najmä jej rozdelením a
niektorými prechodnými dôsledkami spoločenskej transformácie na Slovensku. The authors of the study present the development of legal and social status
of the ethnic minority of Ruthenians and Ukrainians in Slovakia during the
existence of the Czechoslovak state. Based on recent scholarship, in the first
part of the study the authors characterize basic features of the minority and
explain factors and circumstances which contributed to the annexation of the
territories populated by this minority by the Czechoslovak state. The fact that
Ruthenians and Ukrainians lived continuously on the annexed territory, as well
as the factor of establishing of the formally autonomous region of Subcarpathian
Ruthenia, meant that members of this minority were characterized by
several specifics which are dealt with in detail in the study. The democratic
regime of the Czechoslovak Republic (1918–1938) enabled development of
self-governed minority bodies in the benefit of the members of the community.
After the restoration of Czechoslovakia and the definitive separation from the
majority of ethnicities, the new political conditions leads to artificial interventions
in the ethnic minority ethnogenesis. This has led to a decline in its
number and weakening of national attributes. After the collapse of the
communist regime, the development of the minority is limited, especially, by its
partition and some temporary consequences of social transformation in
Slovakia.