Особливості морфофункціонального стану нирок під впливом різних доз та тривалості дії потенційного цитостатика похідного малеіміду 1-(4-Cl-бензил)-3-Cl-4-(CF3-феніламіно)-1Н-пірол-2,5-діону - Харчук, І.В.; Карпезо, Н.О.; Островська, Г.В.; Рибальченко, Т.В.; Рибальченко, В.К. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Виявлено особливостi впливу нового похiдного малеiмiду 1-(4-Cl-бензил)-3-Cl-4-(CF3-фенiламiно)-1H-пiрол-2,5-дiону (МI-1) на нирки щурiв. Встановлено, що МI-1 викликає пригнiчення функцiональної активностi гломерулярного i тубулярного апарату нефронiв кiркового шару нирок, не однакове при дiї рiзних доз i тривалостi впливу. Вiдмiчено рiзну реакцiю судинного русла i вiдмiнностi локалiзацiї осередкiв запалення в iнтерстицiї. МI-1 у бiльшiй дозi викликає iстотнiшi змiни у нирках, незважаючи на коротший термiн його дiї. Peculiarities of the influence of a new maleimide derivative on rat’s kidney are ascertained. The obtained data indicate that the maleimide derivative causes a functional depression of the glomerular and tubular nephron apparatus of kidney cortical zone that is not equal under the different doses and exposure times. Different reactions of vascular systems and the localization of focal inflammation in intersticium are observed. A larger dose of the maleimide derivative provokes more substantial changes in kidney, in spite of its shorter exposure time.