Дія протипухлинного препарату паклітакселю на клітини фолікулярного раку щитоподібної залози - Тронько, М.Д.; Янчій, І.Р.; Пушкарьов, В.М.; Гончарук, В.М.; Стеценко, О.А.; Коваленко, А.Є. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Вивчено дiю протипухлинного препарату паклiтакселю на клiтини фолiкулярного раку щитоподiбної залози лiнiї FRO у порiвняннi з нормальними тироцитами. Показано, що клiтини FRO чутливi до дiї паклiтакселю навiть при дуже низьких концентрацiях цiєї сполуки. Критичною для утворення колонiй є концентрацiя препарату 20–25 нМ. Нормальнi тироцити значно стiйкiшi до паклiтакселю. Цитотоксична дiя паклiтакселю на клiтини фолiкулярного раку щитоподiбної залози пов’язана з iндукцiєю масового апоптозу. Зроблено висновок про перспективнiсть доклiнiчних випробувань паклiтакселю щодо лiкування неоперабельних форм раку щитоподiбної залози. The effect of antitumor drug, paclitaxel, on the FRO cell line of thyroid follicular carcinoma comparing to normal thyrocytes is studied. It is shown that FRO cells are sensitive to taxol even at its very low concentrations. Critical for the colony forming was a concentration of 20–25 nM of paclitaxel. Primary thyrocytes turned out more resistant to taxol. The cytotoxic paclitaxel action on thyroid cancer cells appears to be associated with massive apoptosis induction. The conclusion about the promising of taxol preclinical trials for thyroid follicular carcinoma treatment is made.