Внесок українських організацій у Республіці Болгарія в розвиток сучасних українсько-болгарських відносин - Тертична, А. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки, 2019)
У статті проаналізовано діяльність української діаспори в Республіці Болгарія в період 1991-2018 рр., після відновлення незалежності
Української державності внаслідок розпаду СРСР та встановлення
дипломатичних відносин між двома країнами 13 грудня 1991 року. Увагу
сфокусовано на трансформації самосвідомості українців у Болгарії, які
пройшли непростий шлях утвердження їхнього сприйняття як представників незалежної Української держави в умовах домінування традиційних русофільських настроїв серед громадян Болгарії, схильних
ототожнювати «братні народи» колишнього СРСР.
Увагу зосереджено на консолідації українців у Болгарії «четвертої»
та «п’ятої» хвиль еміграції та продовженні перерваного радянською
добою процесу популяризації української ідеї, закладеного Посольством
Української Народної Республіки. Основний акцент дослідження присвячено заходам українства Болгарії як інструментам публічної та
народної дипломатії, якими воно послуговувалося для покращення іміджу
України, популяризації української історії та культури, а також захисту
державного суверенітету й територіальної цілісності України в умовах
збройної російської агресії. Попри свою незначну чисельність українські організації у Болгарії
дедалі впевненіше відіграють роль чинника розвитку українсько-болгарських відносин, їхня діяльність виходить за рамки суто двосторонніх
взаємин України з Болгарією і стає об’єктом уваги США та Росії. Для
підвищення ефективності співпраці диппредставництва України з українськими організаціями в Болгарії необхідною передумовою є фінансова
підтримка публічної дипломатії МЗС України та проектів збереження
національної ідентичності закордонного українства. У контексті розвитку українсько-болгарських відносин у культурній і гуманітарній сферах практичним кроком є плановане відкриття Українського культурно-інформаційного центру в Софії, який додатково консолідує і українську громаду в Болгарії. This article analyses the activity of the Ukrainian diaspora in the Republic
of Bulgaria in 1991–2018, following the restoration of independence of the
Ukrainian statehood as a result of the collapse of the USSR and the
development of diplomatic relations between the two countries after their
establishment in 13 December 1991. The article focuses on the transformation
of the self-consciousness of Ukrainians in Bulgaria who have undergone a
difficult path towards creating of their perception as representatives of the
independent Ukrainian state despite the dominating traditional russophilic
sentiments among the citizens of Bulgaria who tend to equate the “fraternal
peoples” of the former USSR.
The author also focuses on the consolidation of Ukrainians of the “fourth”
and “fifth” waves of emigration in Bulgaria and the resuming of the
popularization of the Ukrainian cause — a process started by the Embassy of
the Ukrainian People’s Republic but interrupted by the Soviet regime. The key
focus of the study is the Ukrainians activities in Bulgaria as an instrument of
public and people’s diplomacy aimed to improve the image of Ukraine, present
the Ukrainian history and culture as well as protect the state sovereignty and
territorial integrity of Ukraine amid Russia’s armed aggression.
Despite being not numerous, Ukrainian organizations in Bulgaria are
becoming a more and more influential factor of the development of relations
between Ukraine and Bulgaria — their activities go beyond the purely bilateral
relations between Ukraine and Bulgaria and become a point of attention in the
U.S. and Russia. A necessary precondition for increasing efficiency of
cooperation between the diplomatic mission of Ukraine and Ukrainian organizations
in Bulgaria is financial support to public diplomacy of the Ministry of
Foreign Affairs of Ukraine and the projects aiming to preserve the national
identity of the Ukrainians abroad. In the context of development of relations
between Ukraine and Bulgaria in the cultural and humanitarian areas, a
practical step is the scheduled opening of the Ukrainian Cultural and Information
Centre in Sofia that also additionally consolidates the Ukrainian
community in Bulgaria.