Вміст пігментів та фотосинтетична активність Chlorella vulgaris Beijerinck (Chlorophyta) за дії натрію селеніту, цинку сульфату і хрому хлориду - Боднар, О.І.; Герц, А.І.; Герц, Н.В.; Грубінко, В.В. (Альгология, 2019)
Досліджено вміст фотосинтетичних пігментів, їх співвідношення та первинні процеси фотосинтезу у Chlorella vulgaris за спільної та окремої дії солей мікроелементів Селену (натрій селеніт), цинку (цинк сульфат) і хрому (хром хлорид). Виявлено тенденцію до збільшення загального вмісту хлорофілів a та b і каротиноїдів за всіх варіантів впливу з найбільш помітним ефектом за спільної дії селену та цинку. Водночас, показник співвідношення хлорофілів a/b зменшувався в результаті підвищення вмісту хлорофілу b. У разі зміни параметрів індукції флуоресценції хлорофілів зростав рівень нефотохімічного гасіння хлорофілу (NPQt) у варіанті спільної дії солей селену та хрому. Разом з тим, зростання відносного вмісту хлорофілу та незначна зміна показника ймовірної частоти втрат LEF за дії досліджених солей свідчить про функціонування механізмів забезпечення стабільності роботи фотосинтетичного апарату у C. vulgaris та запобігання його інактивації. The content of photosynthetic pigments, their ratio and primary photosynthesis processes in Chlorella vulgaris were investigated by the combined and separate action of salts of trace elements Selenium (sodium selenite), Zinc (zinc sulfate) and Chromium (chromium chloride). The tendency to increase the total content of chlorophylls a and b and carotenoids with all options for the impact of trace elements was revealed. The combined action of Selenium and Zinc demonstrated the most noticeable effect. At the same time, the chlorophyll a/b ratio decreased as a result of the increase in the chlorophyll b content. As the chlorophyll fluorescence induction parameters changed, the level of non-photochemical chlorophyll quenching (NPQt) in the joint action of the salts of Selenium and Chromium increased. However, an increase in the relative content of chlorophyll and a slight change in the probable rate of loss of linear electron flow (LEF) in the action of the studied salts reveal the functioning of mechanisms to ensure the stability of the photosynthetic apparatus in C. vulgaris and prevent its inactivation.