Цитогенетична активність меристемних клітин коренів рослин кукурудзи за роздільної та сумісної дії іонів важких металів - Богуславська, Л.В.; Шупранова, Л.В.; Вінниченко, О.М. (Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів, 2009)
Проведено порівняльний аналіз впливу солей кадмію (2 × 10^-4моль/л), свинцю (2 × 10^-3моль/л), нікелю (1 × 10^-4моль/л) та їхньої комбінації на цитогенетичні параметри клітин кореневої апікальної меристеми Zea mays L. Показано, що іони тестованих металів інгібують ріст коріння, знмжують мітотичну активність клітин меристеми та індукують появу хромосомних пошкоджень. Встановлено як загальні, так і специфічні закономірності у відповідній реакції клітин кореневої меристеми кукурудзи як на окрему, так і на сумісну дію іонів важких метаів. Проведен сравнительный анализ влияния солей кадмия, свинца и никеля и их комбинации на цитогенетические параметры клеток корневой меристемы Zea mays L. Показано, что ионы тестированных металлов вызывают как кластогенные эффекты, так и нарушения хода митоза. Установлены общие закономерности в ответной реакции клеток корневой меристемы кукурузы как на отдельное, так и на совместное действие ионов тяжелых металлов. Наибольший антимитотический эффект вызывала смесь ионов тяжелых металлов, а также нитраты свинца и никеля при более продолжительном их действии. The comparative analysis of influence of salts of cadmium (2 × 10^-4 mol/l), lead (2 × 10^-3 mol/l), nickel (1 × 10^-4 mol/l) and their combination, is conducted on the cytogenetic parameters of apical meristeme root cells. It is ectablished that ions of testable metals inhibite growth of root, decrease mitotical activity of meristeme cells and induce appearance of chromosomal damages. Both general and specific, conformities to the law are set in the proper reaction of maiz meristeme root cells both on separate and on compatible effect of heavy metal ions.