Людина в історії vs історія в людині – ч.2: Рецепти єдності історії та життя від Бенедетто Кроче - Горенко, О. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки, 2020)
Стаття є продовженням розвідки автора, опублікованої у попередньому випуску цього збірника. Вона також присвячена питанню специфіки взаємозв’язків історії та психології. Однак, головна увага в ній
приділяється стилю мислення й ціннісним орієнтирам Бенедетто Кроче —
видатного європейського теоретика й методолога історії, самобутнього філософа, авторитетного історика культури та мистецтва,
мужнього поборника високих ідеалів італійського Рісорджименто. Концепція абсолютного історизму, обґрунтована вченим після глибокого
філософського осмислення механізмів історичного мислення, справила
значний вплив не лише на розвиток історичної теорії, а й на формування
нового розуміння ролі історичного досвіду для суспільної практики
повноцінної демократії. Праці Кроче допомагають краще збагнути парадоксальність феномена історичної свідомості, котра за своєю природою
є завжди сучасною. Вона залишається сучасною незалежно від того, які
часові пласти вона відроджує в кожний конкретний момент людського
буття. Історична свідомість є важливою складовою психологічної реальності живої людини й саме тому потребує тонкого відчуття глибинної
цілісності. Важливо ніколи не забувати, що історична свідомість зберігає значний потенціал реального впливу на конкретну людську поведінку та на загальні комунікативні процеси в межах соціуму. Це є ще одним
незаперечним свідченням того, що історія завжди перебуває і поряд з
людиною, і у самій цій людині. Саме тому історична політика на етапі
демократичної трансформації повинна бути особливо зваженою й
характеризуватися високим рівнем психологічної культури. This article continues the author’s study initiated in the previous number
of a given collection. It also regards the specific problem of interconnection
between history and psychology. However, in this sequel the main accent is on
the style of thinking and value criteria of Benedetto Croce, who is an
outstanding European theoretician and methodologist in the sphere of History,
original philosopher, authoritative connoisseur of Culture and Arts, an
unswerving supporter of high ideals of Italian Risorgimento. The concept of
absolute historicity, grounded by the scholar on the basis of deep philosophic
probation into mechanisms of historic thinking, had a significant impact both
on further development of historic theory and on the formation of new
understanding of a role of historic experience for social practice of a fullfledged
democracy.
Croce’s works help to comprehend the paradoxy of a phenomenon of
historic consciousness, which is always modern by its nature. It remains
modern irrespective of whatever temporal layers it resurrects at each
particular moment of human life. Historic consciousness is an important
component of psychologic reality of any human being and that is why it
requires a subtle feeling of profound homogeneity. It’s important not to forget
that historic consciousness preserves a considerable potentiality of an actual
impact on human behaviour in particular and on communicative processes
within the frames of society in general. It proves the fact that history is always
with the human being and within him. That is why historic policy on the stage
of democratic transformation should be especially grounded and should be
characterized by a high level of psychologic culture.