Відлуння Угорської революції 1956 року в Польщі - Антипова, О. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки, 2021)
У статті висвітлено реакцію польського суспільства і влади на Угорську революцію 1956 р. Наголошується, що історія Польщі й Угорщини
тісно сплелася у 1956 р. і дзеркально відбилася під час політичних подій
того часу. Познанське повстання робітників у червні 1956 р. викликало в
Угорщині неабиякий резонанс, і угорська влада мала намір використати
події у Познані претекстом вирішення політичної кризи в Угорщині. Угорські маніфестанти, висловлюючи солідарність із польським народом і підтримуючи зміни в Польщі, вимагали «угорської дороги до соціалізму».
Угорська революція, яка мала кривавий і трагічний характер, живо відгукнулася в польському суспільстві. Охарактеризовано діяльність польських інформаційних видань та шляхи, якими інформація про Угорську революцію
потрапляла до Польщі. Наголошується, що виступи й публікації журналістів мали суттєвий вплив на ставлення польського суспільства до Угорської революції. Проаналізовано діяльність нової польської влади в пошуку
однодумців і союзників серед країн «народної демократії». Зазначено, що
польський лідер В.Ґомулка, проголосивши «польську дорогу до соціалізму»,
зважав на аналогії та подібності між подіями та змінами, що відбувалися
в Польщі та Угорщині. Польська влада переконалася, від якої катастрофи
убереглася їхня країна і партія, яка спромоглася безкровним шляхом
розв’язати суспільно-політичну кризу. Ґомулка був переконаний, що тільки
вирішивши польсько-радянські проблеми можна уникнути повторення
Познані й Будапешта, і надалі став звертатися до формули «польська
рація стану», наголошуючи, що легковажне ставлення до державного інтересу Польщі може привести країну до трагедії, подібної трагедії Угорщини. Проаналізовано процес надання Польщею гуманітарної допомоги
Угорщині. Зазначено, що найбільшу допомогу угорцям під час революції надала саме Польща. Розкрито позицію радіостанції «Вільна Європа» та редакції «Голос вільної Польщі». Редакція РВЄ відчувала відповідальність
за достовірність наданої інформації і глибоко розуміла вплив своїх передач
на настрої польського суспільства. Акцентовано, що події 1956 р. в Польщі
та Угорщині поклали початок краху прорадянських тоталітарних режимів у Європі. The article highlights the reaction of Polish society and government to the
Hungarian Revolution of 1956. It is emphasized that the history of Poland and
Hungary was closely intertwined in 1956 and reflected in the course of political
events of that time. Poznan workers’ uprising in June 1956 caused a great resonance
in Hungary and the Hungarian authorities intended to use the events in
Poznan as a pretext for resolving the political crisis in Hungary. Hungarian protesters,
expressing solidarity with the Polish people and supporting change in
Poland, demanded a “Hungarian path to socialism”. The Hungarian revolution,
which had a bloody and tragic character, had a lively response in Polish society.
The activity of Polish information publications and the ways in which information
about the Hungarian revolution reached Poland are described. It is emphasized
that the speeches and publications of journalists had a significant impact on the
attitude of Polish society to the Hungarian Revolution. The activity of the new
Polish government in search of like-minded people and allies among the countries
of “people’s democracy” is analyzed. It is noted that the Polish leader V. Gomulka,
proclaiming the “Polish road to socialism”, took into account the analogies
and similarities between the events and changes that took place in Poland
and Hungary. The Polish authorities realised the catastrophe from which their
country and the party, which managed to resolve the socio-political crisis in a
bloodless way, escaped. Gomulka was convinced that only by resolving the Polish-
Soviet problems it was possible to avoid a repeat of Poznan and Budapest.
The process of providing humanitarian aid to Hungary by Poland is analyzed.
It is noted that the greatest assistance to the Hungarians during the revolution
was provided by Poland. The position of the radio station “Free Europe” and
the editorial board of “Voice of Free Poland” is revealed. It is noted that the
RWE editorial board felt responsible for the accuracy of the information provided,
and deeply understood the impact of its broadcasts on the mood of Polish society.
It is emphasized that the events of 1956 in Poland and Hungary marked the
beginning of the collapse of pro-Soviet totalitarian regimes in Europe.