1991 рік: у джерел розбудови угорсько-українських міждержавних зв’язків - Поладі, Р. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки, 2021)
31 травня 1991 р. в рамках триденного візиту керівництва Української
РСР до Будапешта було підписано дев’ять документів, що в підсумку мали
вирішальне значення для розбудови угорсько-українських двосторонніх відносин. Робочому візиту української делегації на чолі з головою Верховної Ради УРСР Леонідом Кравчуком передувала багатомісячна інтенсивна підготовча робота з обох сторін. У цій статті автор здійснює спробу дати огляд цього процесу на основі розсекречених архівних документів Міністерства закордонних справ Угорщини та, насамперед, посилаючись на угорську бібліографію.
На початку дослідження автор дає коротку характеристику зовнішньополітичних цілей Угорської Республіки щодо Української РСР на межі
90-х років. Далі подається короткий опис змісту основних зустрічей угорської та української сторін, а також висвітлюється реакція керівництва
СРСР на взаємне зближення двох сусідніх держав. На основі аналізу архівних матеріалів автор акцентує особливу увагу на питаннях, що мали
велике значення в розвитку і регулюванні угорсько-українських двосторонніх відносин, а саме: 1) Договір про добросусідство та співробітництво, 2) Декларація про національні меншини та 3) Консульська конвенція.
Завершується розвідка коротким оглядом і оцінкою візиту української
делегації у Будапешт у травні–червні 1991 року, також подається короткий контент та умови всіх дев’яти підписаних документів. On 31 May 1991, during the three-day visit of the leadership of the Ukrainian
SSR to Budapest, there were signed nine documents, which ultimately were crucial
for the development of Hungarian-Ukrainian bilateral relations. The working
visit of the Ukrainian delegation, headed by the Speaker of the Ukrainian Parliament
Leonid Kravchuk, was preceded by many months of intensive preparatory
work on both sides. In this study, the author tries to give an overview of this
process based on declassified archival documents of the Ministry of Foreign
Affairs of Hungary and primarily referring to the Hungarian bibliography.
At the beginning of the study, the author gives a brief description of the foreign
policy goals of the Republic of Hungary to the Ukrainian SSR on the verge
of the 90s. Then will be given a brief description of the content of the main meetings
that were organized between the Hungarian and Ukrainian sides, as well as
the reaction of the Soviet leadership to the mutual rapprochement of the two
neighbouring states. Based on archival materials, the author pays special attention
to issues that were of great importance in the development and regulation of
Hungarian-Ukrainian bilateral relations, namely 1) the Treaty of Good Neighborliness
and Cooperation, 2) the Declaration on National Minorities and 3) the
Consular Convention. The paper concludes with a brief review and assessment
of the visit of the Ukrainian delegation to Budapest in May-June 1991 and gives
a summary of the content and the terms of all nine signed documents.