Дослідження з всесвітньої історії, міжнародних відносин та зовнішньої політики України в Інституті історії України НАН України: традиції та сучасний розвиток - Віднянський, С. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки, 2021)
У статті узагальнюються результати майже 75-річної діяльності одного з провідних відділів Інституту історії України НАН України з дослідження питань всесвітньої історії, міжнародних відносин і зовнішньої
політики України. Розглядаються історія структурних реорганізацій інституту та відділу, формування й характеристика його кадрового складу, проблематика та інноваційний характер багатьох праць наукових співробітників відділу радянського періоду з проблем історії зарубіжних країн та
міжнародних зв’язків України, незважаючи на політичну й ідеологічну заангажованість історичної науки в СРСР, а також зміна методологічної та історіографічної парадигм і проблематики досліджень відділу після повалення
комуністичних режимів у Європі, розпаду Радянського Союзу й соціалістичного блоку та закінчення «холодної війни» і проголошення незалежності України. Зокрема наголошується, що за 30 років української незалежності
науковими співробітниками відділу історії міжнародних відносин і зовнішньої
політики України підготовлено й опубліковано понад 100 оригінальних наукових видань (індивідуальних і колективних монографій, тематичних збірників наукових праць, історичних хронік, збірників документів і матеріалів тощо),
що є значним творчим здобутком відділу загалом і суттєвим внеском у розвиток вітчизняної історичної науки на сучасному етапі. Вагомим є також внесок відділу в підготовку висококваліфікованих наукових кадрів зі всесвітньої історії, підтвердженням чого є підготовка в ньому й успішний захист близько 50 докторських і кандидатських дисертацій, у розвиток міжнародних наукових зв’язків істориків та координацію наукових досліджень зі всесвітньої історії і міжнародних відносин в Україні. The article summarises the results of almost 75-year old research activities
on world history, international relations and foreign policy of Ukraine by one of
the leading departments of the Institute of History of Ukraine of the National Academy
of Sciences of Ukraine. The history of structural reorganizations of the institute
and department, its staff composition, research problems and innovative
manner of many scholarly works of the department in the Soviet period on the history
of foreign countries and international relations of Ukraine, despite the political
and ideological engagement of historical science in the USSR, are
investigated. The author focuses on changes in methodological and historiographical
paradigm, in the department’s research issues following the crash of Communist
regimes in Europe, the collapse of the Soviet Union and the break-up of
the socialist camp, the end of the Cold War, Ukraine’s declaration of independence.
The paper emphasises that for thirty years of Ukrainian independence the researchers
of the Department of the History of International Relations and Foreign
Policy of Ukraine have prepared over 100 original scholarly publications (individual
and collective monographs, thematic collections of scientific papers, historical
chronicles, collections of documents and materials, etc.). These scholarly
works are a significant achievement of the department and a substantial contribution
to the development of national historiography at the present time. The department’s
participation is also crucial in training of highly qualified professionals
in world history, as evidenced by the preparation and successful defence of about
50 pre-doctoral dissertations and doctoral theses, as well as in developing international
scholarly relations among historians and coordination of scientific activities
in Ukraine focusing on world history and international relations.