Проблеми всесвітньо-історичного процесу й участі в ньому України на сторінках збірника наукових праць "Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки" (огляд змісту випусків 1-29 за 1991-2020 рр.) - Іваненко, О. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки, 2021)
У статті здійснено огляд змісту випусків 1-29 за 1991–2020 роки збірника
«Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки». Наголошується, що
після відновлення незалежності України 1991 року відбулося становлення широкої мережі вітчизняних періодичних видань із гуманітарних наук, що виконують важливу координаційну функцію, акумулюючи зусилля авторів, редакторів
і рецензентів із різних регіонів України й зарубіжжя та об’єднуючи їх у єдині
колективи, а також відображають тенденції розвитку наукової думки, надають майданчики для обговорення актуальних проблем і дискусій, впливають на динаміку концептуального оновлення української соціогуманітаристики.
1991 року засновано перше в незалежній Україні спеціалізоване періодичне видання зі всесвітньої історії – міжвідомчий збірник наукових праць «Міжнародні
зв’язки України: наукові пошуки і знахідки». На цей щорічник покладено завдання координації досліджень представників школи української історичної європеїстики, фундаторами якої є члени-кореспонденти Національної академії
наук України Ф.П. Шевченко (1914–1995), І.М. Мельникова (1918–2010) та
П.С. Сохань (1926–2013), а з 1991 р. її очолює завідувач відділу всесвітньої
історії і міжнародних відносин (з 2012 року – відділ історії міжнародних відносин і зовнішньої політики України), член-кореспондент НАН України С.В. Віднянський, який є відповідальним редактором згаданого збірника від 1993 року.
Загалом опубліковані впродовж 1991–2020 рр. у 29 випусках «Міжнародних
зв’язків України: наукових пошуків і знахідок» матеріали в комплексі допомагають відтворити багатовимірну панораму міжнародних зв’язків на теренах сучасної України від часів Київської Русі до початку ХХІ ст. на тлі всесвітньо-історичного процесу. За свою майже 30-річну історію щорічник «Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки» здобув авторитет впливового
центрально-східноєвропейського наукового періодичного видання, що здійснює
внесок у координацію теоретико-методологічних пошуків у галузі всесвітньої
історії, осмислення ключових проблем всесвітньо-історичного процесу й місця в ньому України. The paper presents a content review of “the International Relations of Ukraine:
Scientific Searches and Findings” (issues 1-29 from 1991 to 2020). The author highlights
that after Ukraine regained its independence in 1991, a wide network of Ukrainian
periodicals in the humanities was established. These periodicals perform an
important coordinating function, accumulate the efforts of authors, editors and reviewers
from different regions of Ukraine and foreign countries and unite them into
united teams, as well as reflect trends in scientific development, provide an opportunity
to discuss topical issues, influence the dynamics of conceptual updating of socio-humanitarian
disciplines in Ukraine. In 1991, the first specialised periodical on world
history in independent Ukraine – the Yearbook “International Relations of Ukraine:
Scientific Searches and Findings” – was created. The purpose of this Yearbook is
to coordinate research carried out by representatives of “the Historical European
Studies” Ukrainian academic school. The founders of this school are corresponding
members of the NAS of Ukraine F.P. Shevchenko (1914-1995), I.M. Mel’nykova (1918–
2010) and P.S. Sokhan’ (1926-2013). Since 1991, corresponding member of the NAS
of Ukraine S.V. Vidnyanskyj heads the Department of World History and International
Relations (since 2012 the Department of the History of International Relations and
Foreign Policy of Ukraine) and leads the aforementioned academic school. In general,
the papers published in “the International Relations of Ukraine: Scientific Searches
and Findings” from 1991 to 2020 contribute to the reconstruction of a broad
panorama of international relations in the lands of Ukraine from the times of Kyivan
Rus’ until the early 21st century. During its almost thirty-year history, the Yearbook
has become an influential periodical of Central and Eastern Europe, contributing to
the coordination of fundamental research on world history and the understanding of
key issues in world history and Ukraine’s place in it.