Вплив дріжджового манану на проростання насіння м΄якої озимої пшениці - Чугункова, Т.В.; Коваленко, О.Г. (Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів, 2009)
Досліджено вплив різних концентрацій дріжджового манану (ДМ) із Candida maltosa та його композицій з поверхнево-активними речовинами (ПАР) на енергію проростання насіння, довжину пагонів і корінців. Проаналізовано відмінності у показниках росту проростків, оброблених еліситором у різних концентраціях, порівняно з контролем. Виявлено оригінальні залежності росту коренів і пагонів від концентрації ДМ за наявності емульгатора в розчинах при обробці насіння пшениці протягом 24 год. Исследовано влияние различных концентраций дрожжевого маннана из Candida maltosa и его композиций с поверхностно-активными веществами на энергию прорастания семян, длину побегов и корешков. Проанализированы отличия в показателях роста проростков, обработанных элиситором в разных концентрациях, в сравнении с контролем. Выявлены оригинальные закономерности роста корней и побегов в зависимости от концентрации дрожжевого маннана в присутствии эмульгатора при обработке семян пшеницы в течение 24 часов. Influence of various concentration mannan from Candida maltosa and its compositions with surface-active substances on the seed germination, length of roots and shoots has been investigated. Original regularity of roots and shoots growth depend of different concentration of mannan with surface-active substances at long time of seed processing (24 hours) were revealed.