Характер калибровочных кривых в цитогенетической дозиметрии - Демина, Э.А.; Демченко, Е.Н.; Бариляк, И.Р. (Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів, 2009)
Для выполнения цитогенетической дозиметрии и интерпретации характера калибровочных кривых в области малых доз облучения целесообразнее использовать модель линейной сплайновой регрессии. Радиопротектор инозин (рибоксин), снижая уровень радиационно-индуцированных аберраций хромосом до контрольных значений (спонтанного уровня), тем самым изменяет аномальный характер кривой «доза-эффект». Для виконання цитогенетичної дозиметрії та інтерпретації характеру калібрувальних кривих в області малих доз опромінення доцільно використовувати модель лінійної сплайнової регресії. Радіопротектор інозин (рибоксин) знижує рівень радіаційно індукованих аберацій хромосом до контрольних значень (спонтанного рівня), тим самим впливає на аномальний характер кривої “доза-ефект”. The model of linear spline regression was demonstrated to be preferable for interpretation of dose dependence character at the low dose rates. Reducing the level of radiation induced chromosome aberrations radioprotector inosin (riboxin) ‘abrogates’ the plateau altering the abnormal character of ‘dose-effect’ curve that is specific for the region of low dose ionizing irradiation.