Етологічні особливості гніздування великого (Podiceps cristatus) і чорношийого (P. nigricollis) норців - Когут, І.В. (Вестник зоологии, 1999)
Явище накривання кладок вивчалося у 2 видів норців протягом 1990—1994 та 1996—1997 рр. на території 4 областей заходу України. Отримані дані свідчать про чітку тенденцію до накривання яєць, пов’язану з фактором непокоєння. Процент накритих кладок значно нижчий на початковій та кінцевій стадіях інкубації, що співпадає з даними попередніх дослідників. Причину дослідженої закономірності краще за все пояснює ето-логічна концепція, згідно з якою конфлікт між різними формами поведінки на початку і в кінці інкубації веде до послаблення потягу до насиджування і як наслідок — до зниження інтенсивності накривання кладки. Розглядається також ряд інших факторів (спосіб непокоєння, тип водоймищ, густота заростей, наявність колоній, умовний вік птахів тощо). їхній вплив на накривання кладки не достовірний. Явление накрывания кладок изучалось у 2 видов поганок на протяжении 1990—1994 и 1996—1997 гг. на территории 4 областей запада Украины. Полученные результаты свидетельствуют о четкой склонности большой и черношейной поганок к накрыва-нию яиц в связи с фактором беспокойства. Процент накрытых кладок гораздо ниже на начальной и конечной стадиях инкубации, что согласуется с данными предыдущих исследователей. Причину выявленной закономерности лучше всего объясняет этологическая концепция, согласно которой конфликт между разными формами поведения в начале и в конце инкубации ведет к ослаблению стремления к насиживанию, и, следовательно, к снижению интенсивности накрывания кладки. Рассматривается также ряд других факторов (способ беспокойства, тип водоема, сомкнутость заростей, наличие колоний, условный возраст птиц и т. д.). Их влияние на накрывание кладки статистически недостоверно. Egg-covering behaviour in two Grebe species was studied during 1990—1994 and 1996—1997 in 4 regions of the West Ukraine. Generally, both the Great Crested Grebe and the Black-necked Grebe show a strong tendency to cover their clutches with nest material when disturbed. The proportion of covered clutches seems to be significantly lower in the earliest and the latest stages of incubation period that accords with literature data. The best explanation for the pattern observed is offered by the ethological hypothesis. A possible conflict between arious behavioural patterns during early and late incubation may result in weakening motivation to incubate and so in decreasing the egg covering intensity. The possible role of other factors (way of disturbance, water reservoir type, vegetation density, coloniality, age etc.) is also discussed. The influence of these factors in the proportion of covered clutches seems to be statisticaly unsignificant.