Особливості антарктичної трав’янистої тундри в умовах двох різних екологічних градієнтів - Парнікоза, І.Ю.; Смикла, Є.; Козерецька, I.A.; Кунах, В.А. (Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів, 2009)
Проведено порівняльне дослідження композиції трав’янистої антарктичної тундри в умовах градієнту екологічних умов від краю океану до льодовика та в залежності від відстані до колонії пінгвінів в умовах оази Поінт-Томас острова Короля Георга, архіпелагу Південні Шетлендські острови, Прибережна Антарктика. Встановлено, що у випадку градієнту викликаного впливом колонії пінгвінів йдеться лише про локальну трансформацію формації трав’янистої антарктичної тундри. Така трансформація зумовлює появу нових різновидів досліджуваної формації ймовірно рангу sociation. Проведено сравнительное исследование композиции травянистой антарктической тундры в зависимости от градиента экологических условий от океана до края ледника и в зависимости от расстояния до колонии пингвинов в условиях оазиса Поинт-Томас острова Короля Георга, архипелага Южные Шетлендские острова, Прибрежная Антарктика. Результаты сравнительного исследования свидетельствуют, что в случае градиента, образованного влиянием колонии пингвинов, наблюдается только локальная трансформация формации травянистой антарктической тундры. Эта трансформация обуславливает образование новых разновидностей исследованной формации, по-видимому, ранга sociation. A comparative study has been carried out on the composition of Antarctic herb tundra under two environmental gradients – from the ocean coast to the glacier and one depending on the distance from a penguin colony – in Point Thomas Oasis on the King George Island, the South Shetland Islands archipelago, Maritime Antarctic. Results of this comparison indicate that in case of the gradient caused by proximity of the penguin colony, only local transformation of the Antarctic herb tundra formation is concerned. Such transformation provides for appearance of new varieties of the studied formation, presumably at the level of sociation.