Експресія сигнального гена uidA під контролем фрагментів промотора Арх2 в Arabidopsis thaliana за дії сольового стресу - Пиріжок, Р.Ю.; Волков, Р.А.; Панчук, І.І. (Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів, 2009)
Делеційний аналіз промотора був використаний для картування елементів відповідальних за індукцію гена аскорбат пероксидази 2 (АРХ2) Arabidopsis thaliana за дії сольового стресу. Різні фрагменти промотора поєднували з сигнальним геном uidA, отримані конструкції переносили в рослини Arabidopsis thaliana за допомогою Agrobacterium. Трансгенні рослини обробляли розчинами 50 чи 100 мМ NaCl. Після обробки промотор Apx2 активувався в замикаючих клітинах продихів, гідатодах, а також у васкулярних та мезофільних тканинах листків. Ідентичний характер експресії спостерігали і після обробки 10 чи 50 мМ CaCl2, що вказує на участь Са-залежних сигнальних шляхів в індукції Apx2. Механічне пошкодження листків суттєво посилювало індукцію Apx2 в умовах сольового стресу. Тканиноспецифічність транскрипції Apx2 контролюється різними частинами промотора. Делеционный анализ промотора был использован для картирования элементов ответственных за индукцию гена аскорбат пероксидазы 2 (APX2) Arabidopsis thaliana под действием солевого стресса. Различные фрагменты промотора сливали с сигнальным геном uidA, полученные конструкции переносили в растения Arabidopsis thaliana с помощью Agrobacterium. Трансгенные растения обрабатывали растворами 50 или 100 мМ NaCl. После обработки промотор Apx2 активировался в замыкающих клетках устиц, гидатодах, а также в васкулярных и мезофильных тканях листьев. Идентичный характер экспрессии наблюдался и после обработки 10 или 50 мМ CaCl2, что указывает на участие Ca-зависимых сигнальных путей в индукции Apx2. Механическое повреждение листьев существенно усиливало индукцию Apx2 под воздействием солевого стресса. Тканеспецифичность транскрипции Apx2 контролируется различными частями промотора. Promoter deletion analysis was applied for mapping of sequence elements responsible for the induction of the gene coding for ascorbate peroxidase 2 (APX2) of Arabidopsis thaliana upon salt stress. Different fragments of Apx2 promoter were fused with the reporter gene uidA and resultant constructs were transferred in Arabidopsis thaliana plants via Agrobacterium. Transgenous plants were treated with 50 or 100 мМ NaCl solutions. After treatment the Apx2 promoter was activated in the guard cells, gidatods and in vascular and mesophilic tissues of leaves. The same expression pattern was also observed after application of 10 and 50 mM CaCl2 indicating involvement of the Ca-dependent signaling pathway in the induction of Apx2. Wounding of leaves significantly enhance the induction of Apx2 upon salt stress. Tissue-specificity of Apx2 transcription appears to be under the control of different promoter elements. Частина використаних у дослідженях трансгених ліній A. thaliana було отримано авторами у співробітництві з проф. Ф. Шофлем (Тюбінген, Німечина).