Трансформація хлоропластної ДНК рослин родини Solanaceae: досягнення та перспективи - Матвєєва, Н.А. (Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів, 2009)
Створення рослин з трансформованою хлоропластною ДНК є одним з пріоритетних напрямків у сучасній генетичній інженерії рослин, адже протягом останніх двадцяти років досягнуто великих успіхів у розробленні стратегії генетичної трансформації пластому та зроблено практичні кроки у створенні транспластомних рослин. Це пов’язано з низкоюю переваг, що мають такі рослини, та можливістю їхнього застосування в сільському господарстві і медицині. В огляді наведено основні досягнення у використанні різних методів (біолістична, ПЕГ-індукована трансформація та соматична гібридизація) та подано результати, отримані за створення транспластомних рослин родини Solanaceаe, стійких до біотичних та абіотичних факторів, а також рослин – продуцентів рекомбінантних білків. Конструирование растений с трансформированной хлоропластной ДНК является одним из приоритетных направлений современной генетической инженерии растений. На протяжении последних двадцати лет достигнуты значительные успехи в разработке стратегии генетической трансформации пластома и сделаны практические шаги по созданию транспластомных растений. Это связано с рядом преимуществ, которые имеют растения с трансформированной хлоропластной ДНК, а также возможностью их практического использования в сельском хозяйстве и медицине. В обзоре приведены основные достижения в использовании различных методов получения транспластомных растених семейства Solanaceae (биолистическая, ПЭГ-индуцированная трансформация, соматическая гибридизация), а также результаты в направлении создания растений – продуцентов рекомбинантных белков. Designing of plants with transformed plastome is one of priority directions of modern genetic plants engineering. During last twenty years significant success in development of strategy of plastome transformation was achieved and practical steps towards transplastomic plants production were made. In this review the basic achievements in genetic engineering of Solanaceae plants (biolistic and PEG-induced transformation, somatic hybridization) and also the results in the construction of plants, producers of recombinant proteins are discussed.