Генотипування коней Української верхової породи з використанням панелі SSR-маркерів - Шельов, А.В.; Спиридонов, В.Г.; Парій, М.Ф.; Мельничук, С.Д. (Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів, 2009)
В роботі на основі аналізу 40 голів Української верхової породи коней з використанням панелі 14 SSR-маркерів показано можливість генотипування тварин з високим ступенем достовірності. Всі використані локуси показали високий рівень поліморфізму, кількість ідентифікованих алелей коливалась від 5 до 12 з індексом поліморфізму (PIC) від 0,482 – до 0,879. На основі проведеного дослідження визначено випадковий збіг алелей (СРЕ), який становить 99,999 %. Отримані дані свідчать про те, що для генетичного аналізу коней УВП найінформативнішими є 6 маркерів: ASB23, HTG06, HTG10, VHL20, HMS07 та ASB17. Панель із 6 наведених маркерів достатня для ідентифікації тварин досліджуваної породи, у відповідності із вимогами ISBC. В работе на основе анализа 40 голов лошадей Украинской верховой породы, с использованием панели из 14 SSR-маркеров, показано возможность генотипирования животных с высокой степенью достоверности. Все изученные локусы показали высокий уровень полиморфизма, количество идентифицированных аллелей варьировало от 5 до 12 с индексом полиморфизма (PIC) от 0,482 – до 0,879. На основе анализа полученных данных определена вероятность случайного совпадения аллелей (СРЕ), которое составляет 99,999%. Это свидетельствует о том, что для генетического анализа лошадей УВП наиболее информативными являются 6 маркеров: ASB23, HTG06, HTG10, VHL20, HMS07 и ASB17. Панель из 6 указанных маркеров является достаточной для идентификации животных исследуемой породы, в соответствии с требованиями ISBC. The present study was to evaluate a parentage verification system for Ukrainian Rider horse breed using 14 SSR- markers. A total number of 40 Ukrainian Rider horse including 13 foals for parentage verification were genotyped. The microsatellite loci showed extensive polymorphism with allele numbers ranging from 5 to 12 and polymorphism information content (PIC) values in the range 0.482 – 0.879. The analysis of these loci also revealed that they had a 99,999 % combined probability of exclusion (CPE) of false parentage. This study suggests that the DNA typing method has high potential for parentage testing and individual identification of Ukrainian Rider horse breed.