Поліморфізм за SSR-локусами 3D хромосоми серед генотипів пшениці – реципієнтів чужинного гена стійкості до борошнистої роси (Pm) - Антонюк, М.З.; Бодильова, М.В.; Єфіменко, Т.С. (Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів, 2010)
Наведено результати вивчення поліморфізму за алелями мікросателітних локусів серед наявного різноманіття генотипів м’якої пшениці для ідентифікації сортів, перспективних як реципієнтів для схрещування з інтрогресивними лініями м’якої пшениці, що несуть чужинний ген стійкості до борошнистої роси на генетичному тлі генотипу Аврора. Поліморфізм 12 генотипів м’якої пшениці щодо генотипу Аврора та геномно-заміщених форм Аврозис, Авролата та Авродес за шістьма мікросателітними локусами виявився достатнім для формування таких гібридних комбінацій між сортами та стійкими лініями, для яких можна використовувати метод BSA з одним із досліджених мікросателітних локусів. Приведены результаты изучения аллельного полиморфизма микросателитных локусов среди имеющегося в налички разнообразия генотипов мягкой пшеницы для идентификации сортов, перспективных в качестве реципиентов для скрещивания с интрнтрогресивными линиями мягкой пшеницы, которые несут ген устойчивости к мучнистой росе на генетическом фоне генотипа Аврора. Полиморфизм 12 генотипов мягкой пшеницы относительно генотипа Аврора и геномно-замещенных форм Аврозис, Авролата, Авродес за шестью микросателитными локусами оказался достаточным для формирования таких гибридных комбинаций между сортами и устойчивыми линиями, для которых можно использовать метод BSA с одним из изученных микросателлитных локусов. The results of microsatellite loci polymorphism studying among available diversity of common wheat genotypes aimed to identify promising recipient varieties, which could be used in crosses with introgressive common wheat lines that possess alien powdery mildew resistance gene on the Aurora variety genetic background are presented. The polymorphism in six microsatellite loci between 12 common wheat genotypes and Aurora genotype, as well as genome-substituted forms Aurosis, Aurolata, and Aurodes, is sufficient for development of such crossing combinations between varieties and resistant lines that could be utilized by means of BSA method with one of microsatellite locus studied.