SSR-маркування генів, залучених до контролю остистості в твердої пшениці (Triticum durum Desf.) - Прокопик, Д.О.; Терновська, Т.К. (Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів, 2010)
Виконано генетичний аналіз остистих та безостих зразків твердої пшениці (Triticum durum Desf.) за ознакою остистість колосу та мікросателітним локусам, специфічним для хромосом 4А, 5А та 6В пшениці. Показано, що домінантний промотор остистості Вn, наявність якого у геномі остистих твердих пшениць передбачалась нами у попередньому дослідженні, розташований на хромосомі 6В, оскільки зчеплений на відстані 27,5 сМ з мікросателітним локусом Xbarc178, який локалізованим на цій хромосомі. Выполнен генетический анализ остистых и безостых образцов твердой пшеницы (Triticum durum Desf.) по признаку остистость колоса и микросателлитным локусам, специфичным для хромосом 4А, 5А и 6В пшеницы. Показано, что доминантный промотор остистости Вn, наличие которого в геноме твердой пшеницы предполагалось нами по результатам предыдущего исследования, расположен на хромосоме 6В, поскольку оказался сцепленным на расстоянии 27,5 сМ с микросателлитным локусом Xbarc178, локализованым на этой хромосоме. The genetic analysis of awned and awnless durum wheat (Triticum durum Desf.) genotypes after the traits awned spike and microsatellite loci, specific to 4A, 5A, and 6B chromosomes, was performed. It has been shown that dominant awn promoter Bn, which presence in awned durum wheat genotypes has been supposed in our previous studies, is located on 6B chromosome because it is linked with microsatellite locus Xbarc178, located on this chromosome, at a distance 27,5 cM.