Гібридизація свійської гуски з сухоносом (Anser cygnoides L.) та білолобою гускою (Anser albifrons Scop.) - Стекленьов, Є.П. (Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів, 2010)
Схрещування свійської гуски з сухоносом та білолобою гускою проходить відносно успішно з нормальним заплідненням знесених яєць, хоча дещо зменшеним виведенням гібридних пташенят, що обумовлено ембріональною смертністю частини зародків. Отримані гібриди плідні по чоловічій і жіночій лінії, але у деяких самців сперматогенез закінчується утворенням значної кількості патологічних форм сперміїв. Використання таких самців із метою отримання гібридів подальших поколінь обумовлює зменшення кількості запліднених яєць та ембріональну смертність частини зародків. Скрещивания домашнего гуся с сухоносом и белолобым гусем проходит относительно успешно с нормальным оплодотворением яиц, хотя заметно пониженной выводимостью гибридных птенцов, что обусловлено эмбриональной смертностью части гибридных зародышей. Гибридные самцы и самки плодовиты; гаметогенез у них проходит довольно активно, хотя у некоторых самцов сперматогенез завершается образованием сравнительно большого количества патологических форм спермиев. Использование таких самцов для получения гибридов дальнейших поколений обусловливает понижение количества оплодотворенных яиц и эмбриональную смертность части зародышей. The results of crossing of domestic goose with swan and white-fronted goose is relatively successful with normal fertilization of the eggs but reduced hatchability of nestlings which is conditioned by mortality of some hybrid germs. The hybrid males and females are predominantly fertile; the gametogenesis of them is active, though in some males the spermatogenesis finishes with the formation of relatively great quantity of pathological spermiens. The using of males with such spermatogenesis reduces the quantity of fertilized eggs and increases embryonic mortality of some germs.