Додаткові або В-хромосоми рослин. Походження і біологічне значення - Кунах, В.А. (Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів, 2010)
Розглянуто сучасні дані щодо походження і біологічного значення В-хромосом рослин, їхню будову і молекулярну еволюцію, особливості трансмісії, динаміки і кількісного поліморфізму, а також перспективи подальшого вивчення. Проаналізовано прикладні аспекти застосування В-хромосом – у генетичному картуванні, дослідженні організації центромери, модуляції рекомбінаційних процесів в А геномі, диплоїдизації алополіплоїдів, створенні штучних хромосом. Викладено погляди і припущення автора щодо ролі В-хромосом в адаптаційних процесах рослин. Рассмотрены современные данные о происхождении и биологическом значении В-хромосом растений, их строении и молекулярной эволюции, особенности трансмиссии, динамики и количественного полиморфизма, а также перспективы дальнейшего изучения. Проанализированы прикладные аспекты использования В-хромосом – в генетическом картировании, исследованиях организации центромеры, модуляции рекомбинационных процессов в А-геноме, диплоидизации аллополиплоидов, создании искусственных хромосом. Изложены взгляды и предположения автора о роли хромосом в адаптационных процессах растений. Current data concerning the origin and biological implication of plant B-chromosomes, their constitution and molecular evolution, details of transmission, dynamics and numerical polymorphisms as well as the prospects for further studies have been reviewed. Applied aspects for B-chromosomes use in genetic mapping, investigating into centromere arrangement, modulation of recombination events within the A genome, alopolyploid diploidization, artificial chromosome designing were analyzed. Author's views and proposals relative to B-chromosomes role in adaptation events of plants were set forth.