Гаметоцидні гени представників Aegilops L. - Маньковська, О.С.; Антонюк, М.З. (Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів, 2010)
Проаналізовано літературні джерела про гаметоцидні хромосоми та гаметоцидні гени злакових рослин. Наведено історію відкриття гаметоцидних хромосом, гіпотетичний механізм дії гаметоцидних генів. Наявна інформація про різноманітність гаметоцидних генів та їхніх властивостей в різних видів егілопсу. Охарактеризовано типи гаметоцидної дії хромосом. Узагальнено відомості про супресори гаметоцидних генів у злаків. Наведено приклади використання гаметоцидних генів у генетиці пшениці та інших злакових для створення ліній пшениці з хромосомними перебудовами та їхнього застосування для делеційного картування. Окреслено перспективу використання гаметоцидних генів як одного з механізмів індукції хромосомних перебудов у роботах з хромосомної інженерії. Проанализированы источники мировой литературы о гаметоцидных хромосомах и гаметоцидных генах у злаковых растений. Приведена история открытия гаметоцидных хромосом, предположительный механизм действия гаметоцидных генов. Дана информация о разнообразии гаметоцидных генов и их свойств у разных видов егилопса. Охарактеризованы типы гаметоцидного действия хромосом. Обобщены сведения про гены — супрессоры гаметоцидных генов у злаков. Приведены примеры применения гаметоцидных генов в генетике пшеницы и других злаков для создания линий пшеницы с хромосомными перестройками и их использования для делеционного картирования. Очерчена перспектива использования гаметоцидных генов как одного из механизмов индукции хромосомних перестроек в работах по хромосомной инженерии. The review of world literature, devoted to gametocidal chromosomes and gametocidal genes is done. The history of gametocidal chromosomes investigation and supposed mode of gametocidal genes action are presented. The information considering gametocidal genes diversity and their characteristics in different Aegilops species is represented. The gametocidal genes action is characterized. The information about gametocidal genes suppressors is summarized. Some examples of gametocidal genes utilization for wheat lines with chromosomal rearrangements development and their use for deletion mapping in wheat and other Triticeae genetics are demonstrated. The promise of gametocidal genes usage as one of chromosome rearrangements induction mechanisms in chromosomal engineering works is outlined.