Мобільні генетичні елементи рослин - Шпильчин, В.В.; Терновська, Т.К. (Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів, 2010)
Статтю присвячено огляду даних про мобільні генетичні елементи, які на сьогодні виявлено у геномах більшості рослинних видів, які вивчали з метою пошуку транспозонів. Охарактеризовано структуру та особливості поведінки транспозонів 1 та 2 класів мобільних генетичних елементів. Зазначаються властивості транспозонів, загальні для ДНК-транспозонів та ретроелементів. Розглянуто механізми ампліфікації мобільних елементів двох класів у геномі. Пояснено розбіжності між автономними та неавтономними транспозонами. Згадано деякі аспекти регуляції активності транспозонів. Статья посвящена обзору имеющихся в современной литературе сведений про мобильные генетические элементы, транспозоны, наличие которых зарегистрировано на сегодняшний день в геноме большинства растительных видов, которые изучались с целью поиска транспозонов. Указываются свойства транспозонов, общие для ДНК-транспозонов и ретроэлементов. Охарактеризована структура и особенности поведения транспозонов первого и второго классов. Рассмотрены механизмы амплификации мобильных элементов двух классов в геноме. Объясняются отличия между автономными и неавтономными транспозонами. Упоминаются некоторые аспекты регуляции активности транспозонов. The article gives an overview of the currently available data on transposons, mobile genetic elements presently recorded in the genomes of most plant species that have been studied in order to detect transposons. The transposon properties shared by DNA transposons and retroelements are indicated. The structure and behavioral peculiarities of class 1 and class 2 transposons are characterized. The mechanisms for amplification of mobile elements pertaining to both classes in the genome are studied. The article explains the differences between autonomous and non-autonomous transposons and mentions some aspects of transposon activity regulation.