Генетична нестабільність клітин ссавців in vitro - Яцишина, А.П. (Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів, 2010)
Клітинні лінії ссавців, у тому числі й лінії стовбурових клітин людини, набули широкого використання у різноманітних фундаментальних дослідженнях, біотехнології та регенеративній медицині. Мета даного огляду – аналіз літературних даних про нестабільність геному популяцій культивованих in vitro клітин ссавців. Показано, що клітинні лінії ссавців, у тому числі і стовбурові, при тривалому культивуванні накопичують генетичні та епігенетичні зміни, що порушує дискутивні питання доцільності використання культивованих клітин у регенеративній медицині та можливих наслідків такої терапії, а також необхідності постійного ретельного тестування клітин тощо. Клеточные линии млекопитающих, в том числе и линии стволовых клеток человека, широко используются в различных фундаментальных исследованиях, биотехнологии и регенеративной медицине. Целью данного обзора был анализ литературных данных о нестабильности генома популяций культивированных in vitro клеток. Показано, что клеточные линии млекопитающих, в том числе и стволовые, накапливают при длительном культивировании генетические и эпигенетические изменения, что поднимает дискуссионные вопросы о возможности использования культивированных клеток в регенеративной медицине и последствиях такой терапии, о необходимости постоянного тщательного их тестирования и др. The mammalian cell lines, including lines of human stem cells, are widely used in different fundamental investigations, biotechnology and regenerative medicine. The aim of the given review was the analysis of the research data on genomic instability of in vitro cultivated cell populations. The mammalian cell lines, including stem cells, were shown to accumulate the genetic and epigenetic changes during long-term in vitro culture that raises debatable questions about expediency of using the cultivated cells in regenerative medicine and possible consequences of such therapy, as well as the necessity for constant careful testing of cells etc.